En we gaan vooruit…

11 maart 2019

Het is bijna niet te geloven maar de weken vliegen voorbij! We starten bijna met het 3de trimester wat dan ook weer het laatste trimester van dit schooljaar is.

Ik zie de kleine spruitjes nog in mijn klas binnenstappen en kijk nu eens…

De laatste maanden gaan van start maar het zijn geen onbelangrijke maanden want er staat nog een hele boel te gebeuren maar eerst blikken we eens terug om de voorbije weken.

De voorbije weken stonden vooral in het teken van het thema “Kijk, ik groei” en “Ik heb een lichaam met veel mogelijkheden” .

We leerden over het herkennen en benoemen van gevoelens. We leren dat anderen soms een ander gevoel hebben. We leren hoe je rekening kan houden met de gevoelens van anderen. We moeten ons soms eens in de plaats van een ander stellen om te weten hoe hij/zij zich voelt. Dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Met ons lichaam kunnen we denken/voelen maar we kunnen daar ook veel mee doen. En hoe groter we worden hoe meer we ook kunnen. Dit is op alle vlakken zo. We keken hoe ons eigen lichaam aan het groeien is, we worden groter, we weten meer,… daarna maakten we de oversteek naar de dieren. Is dit ook zo bij hen? We namen ook de jongen van de dieren onder de loep en hoe zij groot worden,…

Ook voor rekenen en taal stonden we niet stil!

Voor lezen zijn al onze lettertjes reeds gekend en de eerste avi’s zijn binnen! Wat ben ik trots. Plots stonden er in onze leesboekjes grote letters, wat had dit nou te betekenen? Jaja…het waren onze hoofdletters die hun intrede deden. Nu stappen we ook over van de gewone woordjes ( kopje – buikje – staartje = vb. bel) naar woordjes met 2 kopjes of 2 staartjes (vb. stuur of kast).

Voor rekenen maakten we onze sprong over de 10… We doen dit natuurlijk niet allemaal in 1 keer maar we gaan de verschillende sommetjes onderverdelen in 4 verschillende types en we gaan deze ook een naam geven. Zo is het makkelijker om een onderscheid te maken tussen de verschillende sommen. We hebben de kabouteroefeningen, dit zijn oefeningen kleiner dan 10 en dan hebben we 3 soorten oefeningen boven de 10. Dit zijn de toveroefeningen, de boogoefeningen en als laatste hebben we de brugoefeningen. Deze laatste soort starten we binnenkort.

Goed, we hebben nu al een hele tijd gesproken over wat we reeds geleerd hebben maar in het vooruitzicht zit er ook nog een heeeel belangrijke datum: nl de Eerste Communie!!!

De gebedshuisjes zijn vertrokken om bij iedereen eens langs te komen. Ook in de klas beginnen de eerste voorbereidingen plaats te vinden… we bekeken als eens het themaboek “ Eén miljoen vlinders”, we hebben ook al groepjes gemaakt van kinderen die willen voorlezen, of die iets willen naar voor brengen of die liever een toneeltje spelen. Voor elk is er zeker wat wils…maar voor de rest gaat ons mondje nog eventjes dicht want anders verklappen we te veel 😉

Prettige vakantie voor iedereen!
Juf Chris