Nieuw leven…

11 maart 2019

Na de Krokusvakantie gingen we van start met een nieuw thema nl. “Nieuw leven”. Met dit thema wilden we de kinderen kennis laten maken met de geboorte van nieuwe babydieren maar ook dat de natuur volop aan het veranderen is. De bomen krijgen bloesems of knoppen waaruit nieuwe bladeren of vruchten groeien. We zien in heel wat tuinen ook prachtige bloemen in diverse kleuren.

In de kring werden verschillende takken gezet, in een grote pot met veel water. Zo zagen we dag na dag de knoppen/bloesems veranderen. We hadden ook narissen en andere bloemen, precies een echt tuintje in de klas.

Tijdens ons godsdienstmoment hebben we stil gestaan bij het zaaien van drie kruiden. Eerst bekeken we de zaadjes, want ze hadden alle drie een andere vorm en/of kleur. We deden aarde in de potjes, zaaiden de zaadjes, deden een kleine beetje aarde over de zaadjes en tot slot wat water geven. En dan was het wachten, wachten, wachten tot we de eerste groene sprietjes zagen verschijnen.

De kinderen konden tijdens het spel- en werkmoment bloemen nabouwen met verschillende blokken. De eerste kleuters sorteerden bloemen volgens kleur en de peuters bevestigden wasknijpers op het juiste bloemblaadje. Onze poppenhoek veranderde in een bloemenhoek en aan de maistafel konden de kinderen naar hartelust potten vullen en legen.

Als knutselactiviteit beschilderden we een hard karton in blauw, dit stelde de lucht voor. Als alles droog was schilderde de juf er een boom of tak op. Daarna konden de eerste kleuters bloesems plakken in de boom (met popcorn), de peuters stempelden met hun vinger de bloesems in hun boom.

We maakten vogeltjes en regenbogen voor in de gang op te hangen.  De eerste kleuters maakten de vogeltjes, hiervoor kleurden ze een rond blaadje in en kleefden ze nadien pluimen erop. De juf bevestigde een paar ogen, een snavel en een staartje. De peuters maakten de regenbogen. Eerst versierden ze een zon met gele snipper en daarna mochten ze zwarte en witte verf mengen op een wolk. De juf bevestigde regenboogslingers aan de zon en de wolk.

Om de takken in de klas kleurrijker te maken, rijgden de eerste kleuters strijkparels op een ijzerdraad. De juf maakte er een ei-vorm van en kleefde er een kuiken in. Een goeie oefening om de fijne motoriek te stimuleren.

We stempelden bloemen met een vork. De peuters probeerden elk bloemsteeltje te voorzien van een mooie bloem. De eerste kleuters mochten vrij bloemen stempelen en wanneer alles droog was tekenden ze een steel en bloemblaadjes aan hun bloemen.

Tijdens een ander godsdienstmoment leerden we een nieuw liedje over “Groeien”. De woordjes die vetgedrukt zijn, konden we steeds vervangen door een ander dier. Zo leerden de kinderen de babydieren.

“Toen het veulentje geboren werd, op de 19de mei.

Toen was het nog zo klein, zo klein, maar mama paardje zei…

Strakjes ga je groeien – groeien – groeien

en dan wordt je net zo groot, net zo groot als mij”

 

We leerden ook een versje over hoe we moeten zaaien.

“Eerst een kuiltje in de gronden.

Niet te diep en netjes rond.

Een klein zaadje van de bloem.

Wordt het geel of wordt het groen?

Kuiltje dicht en water sproeien.

Help me zoen en doe het groeien.”

 

Tot slot vierden we ook heel wat verjaardagen en vertelden de juffen heel veel verhalen over het groeien van dieren en planten.