Anna is jarig

2 september 2020

Onze klaspop Anna was bijna jarig, dus moesten we alles voorbereiden om er een leuk feest van te maken. Anna werd drie jaar, maar in onze klas zijn er ook kindjes die vier jaar zullen worden. Om dit duidelijk te maken op onze toekomstige kroon, versierden we het cijfer 3 of 4 met grote confetti-bollen.

Voor het verjaardagsfeest van Anna moest de klas feestelijk versierd worden. De kinderen maakten zelf slingers met piepschuim, stukjes rietjes en mousse. Ook zelfgemaakte feestvlaggen mochten niet ontbreken, hiervoor stempelden de kinderen leuke vormen op een groot doek. De juf knipte de vlaggen uit en bevestigde ze aan een lang stuk touw. De overige vlaggen deelde de juf uit.

Als je jarig bent in de klas krijg je een mooie verjaardagskaart mee naar huis. De kinderen beschilderden een groot blad met leuke kleuren en op een ander groot blad mochten ze stickers kleven in diverse vormen. Van dit alles maakt de juf dan een fijne verjaardagskaart. Hoe die eruit ziet zal u zien als uw zoon/dochter jarig is.

Het verhaal “Anna is jarig” werd verteld aan de hand van een Kamishibai.

Vandaag is het een heel speciale dag. Anna is jarig. Ze viert haar verjaardag op school. Samen met mama bakt ze een verjaardagscake om te trakteren. In de klas maakt Anna een verjaardagskroon en de andere kindjes zingen een liedje voor haar. Daarna mag Anna kaarsjes uitblazen en de lekkere cake uitdelen!

En dan was het eindelijk Anna haar verjaardag in de klas. Vooraleer we konden feesten bakten we eerst verse wafels, zo kon Anna de kinderen uit de klas trakteren. De kinderen die zin hadden konden komen kijken hoe je het deeg moest maken en sommigen hielpen om het eiwit te mixen tot sneeuw. In de namiddag vierden we dan haar verjaardag. De kinderen maakten aan de hand van een stappenplan de kroon van Anna, we zongen verjaardagsliedjes, lieten Anna de verjaardagskaarsjes uitblazen, Anna mocht een cadeautje kiezen uit de verjaardagsdoos en tot slot aten we samen lekker wafels. We vierden die dag ook de verjaardag van juf Sara, zij komt elke maandag in onze klas een handje helpen.

Tijdens onze godsdienstmomenten maakten we met onze handen een groot kruis en stempelden alle kinderen hun vingerafdruk rond het kruis, als teken van samenhorigheid. Tijdens een ander moment hielden we een gesprek over onze mama’s en papa’s. Zij zorgen goed voor ons maar mogen niet in de klas spelen met ons. Om hen toch een beetje in onze klas te hebben vroeg ik aan jullie om gezinsfoto’s mee te geven of door te mailen. Deze verzamelen we in een boek zodat kinderen samen kunnen kijken naar alle mama’s en papa’s.

Voor de rest leerden we elkaar en de klas kennen, veel spelen hoort daar bij. Elke maandag gaan we samen gaan turnen. De eerste twee lessen stonden in teken van ons thema nl. een turnles dansen op gekende liedjes en de tweede turnles experimenteerden we met ballonnen. We leerden ook een verjaardagsliedje ‘De kop van de kat was jarig.’, via deze link kan je het lied nog eens samen met uw kind beluisteren.