Op weg naar Pasen

31 maart 2023

We begonnen dit thema met een verhaal van Kathleen Amant “Bij Anna op school, Vrolijk Pasen”. Het is Pasen bij Anna. Maar … de paasmandjes zijn nog leeg! Volgens de juf heeft de paashaas zich vannacht vergist en alle eitjes per ongeluk in het park verstopt. De klas gaat meteen op zoek. 

Wij gingen ook meteen aan de slag om een paasmandje te maken. Hiervoor moesten de kinderen stroken papier in stukjes knippen, daarna hun stukken kleven op de kop van een haas. Het volgende dat we moesten doen was de pootjes van de haas beschilderen met een oorstaafje en tot slot kleurrijke stickers kleven op een rood of wit mandje. De juf knutselde nadien alles in elkaar en kleefde een foto van elk kind hun hoofd in de kop van de haas. Een gepersonaliseerd paasmandje.

Tijdens de godsdienstmomenten maakten we kennis met pluimen. We dansten met de pluim in onze hand, voelden hoe zacht de pluim was en kietelden eens met de pluim op de wang van onze buur. Een ander moment maakten we adhv een pluimenritueel een mandala van de pluimen, elk kind kreeg toen een pluimenbriefje mee naar huis.

Daarna was het de beurt aan het Paasverhaal van Jezus. In onze klas werd er verteld dat Jezus feestelijk werd onthaald door de mensen. Ze zwaaiden met palmtakken en maakten een pad van hun jassen waar Jezus over mocht stappen met zijn ezel. Jezus at samen met zijn vrienden een feestmaal. Wij deden dit ook tijdens het paasontbijt. Om af te tellen wanneer de Paashaas bij ons op bezoek kwam, hingen we elke dag een paasfiguur in de paasboom, als alles op was moesten we nog één keer slapen en ging de Paashaas op bezoek komen.

We leerden een kort liedje over paaseieren.

(Kleur) bv. Rode stippen op een ei

met een mooie strik erbij

‘k heb een ei voor jouw en een ei voor mij

welke kleur kies jij?

(een kindje zegt dan een ander kleur en het liedje kan opnieuw beginnen)

De eerste kleuters moesten enkele MOET-opdrachten uitvoeren:

  1. Met een stift de lijnen binnen een groot ei overtrekken en verschillende kleuren gebruiken.
  2. Een lottospel met juf Ellen. We speelden dit spel met drie kleuters en juf. Elk kind had een verzamelblad en zes lossen eitjes met daarop een getalbeeld van een dobbelsteen. Elk om de beurt mochten we rollen met de dobbelsteen en welk getalbeeld je rolde mocht je op je kaart leggen. Je kon natuurlijk elk getalbeeld maar één keer op je kaart leggen, als je kaart vol was mocht je een smiley kleven bij je symbool op het Moet-bord.
  3. Op een groot blad stonden kippen, zij wilden eitjes leggen. Het was aan de kleuters om te tellen hoeveel eitjes de kip wilde leggen en haar evenveel te geven.

Wat konden de kinderen nog allemaal doen rond dit thema in de klas:

  • Aan de vrije knutseltafel konden de kinderen paashazen en grote eieren versieren met kleurpotloden en stempels over Pasen.
  • In een bak met gekleurd rijst zaten gekleurde eitjes verstopt. De kinderen zochten de eitjes (voorzichtig) tussen de rijst en sorteerden ze per kleur.
  • In de gang stempelden we één voor één onze handpalm op het raam. Juf maakte er nadien mooie tulpen van, zo is de gang versierd in lentesfeer.
  • Op een tafel hingen drie blaadjes met daarop 36 eitjes, de kinderen een kommetje met daarin nog eens 36 eitjes. Aan hen om te proberen om al deze eitjes op de juiste plaats te kleven en dus intens te kijken.
  • We konden vormenstickers kleven in een ei.
  • Met verf konden de kinderen een grote tekening over pasen beschilderen.

Tot slot nog enkele sfeerbeelden van in onze klas.

IMG_1535

IMG_1536

IMG_1537