Lou in het herfstbos

17 oktober 2022

We werkten twee weken rond  het prentenboek Lou in het herfstbos. De juffen lazen het prentenboek meermaals voor.

Iedereen is anders. Zo ook in dit grappige en herkenbare verhaal over een herfstwandeling in het bos. Lou toont hoe mooi en divers onze samenleving is. Het is herfst! Lou draagt laarsjes en een regenjas: hij gaat met de klas naar het bos. Samen met meester Pablo maken Lou en zijn vriendjes een wandeling. Ze zien een egel, een konijn, spinnen, een duizendpoot … En dan ziet Lou opeens een rode puntmuts. Wonen er ook kabouters in het bos?

We starten het nieuwe thema met een nieuwe brainstorm en blikten samen terug op onze boswandeling. Welke woorden kenden de kleuters nog??? Veel nieuwe woordenschat kwam aanbod in het thema. Jullie kregen via het schriftje een QR-code mee naar huis. Met deze QR-code konden jullie thuis de nieuwe woordjes oefenen. Alsook het liedje “Spinnetje”:

We leerden ook meneer Beer, mevrouw Vlinder en meneer Kameel kennen. Aan de hand van deze drie figuren leerden de kleuters de begrippen: meer, minder en evenveel kennen.

  • Meneer Beer is wat gulzig en wil altijd MEER!
  • Mevrouw Vlinder is zuinig en is steeds tevreden met MINDER!
  • Meneer Kameel is altijd rechtvaardig en wil steeds EVENVEEL!

Ook deden we veel taalspelletjes.

  • Voor het eerst leerden we woorden in lettergrepen klappen. Eerst klapten we onze eigen naam in stukjes. Daarna eens de woorden van onze brainstorm.
  • We leerden ook rijmwoorden herkennen. Juf legde enkele prenten op tafel en de kleuters luisterden goed welke woordjes dezelfde klank hadden. Deze woorden zijn rijmvrienden.

Tijdens het hoekenwerk:

  • Monotype op glas. De kleuters tekenden op glas en maakten daarna hiervan een afdruk. Ook konden de kleuters een afdruk maken van een herfstblad.
  • Bij juf Els konden de kleuters een herfstspel spelen met het rad. Ze draaiden aan het rad voor het soort herfstblad, daarna rolden ze met de kleurendobbelsteen om het kleur te bepalen. Op die manier probeerden ze hun hele blaadje vol te kleuren.
  • Bij juf Kimberly speelden de kleuters een ganzenbord met gezinskaartjes.

We maakten ook heksensoep klaar als afsluiter van het thema. Heerlijk!