Combiklas herfst

25 oktober 2022

De eerste combiklas van het schooljaar was een activiteit rond de herfst. De kinderen van de derde kleuterklas en het eerste leerjaar werden in vier groepen verdeeld. Met behulp van een doorschuifsysteem kwamen de kinderen bij de vier verschillende activiteiten en de vier verschillende juffen terecht.

Dit waren de activiteiten die aan bod kwamen:

  • Een tovertekening maken van echte bladeren. Juf Emily had herfstbladeren mooi plat gemaakt. Deze werden onder een wit blad gelegd. Aan de bovenkant mochten de kinderen met wasco’s in de herfstkleuren kleuren. Wat kwam er tevoorschijn?
  • Een kader maken met echte bladeren voor de tovertekening. Eerst bespraken de kinderen met juf Gwenny de verschillende vormen van de bladeren, de bladrand en de nerven. Zo leerden ze dat de bladrand glad, getand, gezaagd of gegolfd kan zijn. Sommige bladeren zijn handnervig anderen zijn dan weer veernervig. Elke boom heeft een ander vorm van blad. We bekijken de bekendste bomen. De eik, de kastanjeboom, de beukenboom,… Na het bespreken, mochten de kinderen aan de slag. Ze kiezen zelf welke blaadjes ze op hun kader kleven.
  • Bij juf Chris maakten de kinderen een woordweb rond de herfst. Wat weten de kinderen allemaal over de herfst? De kinderen mogen tekenen waaraan ze denken en juf Chris schrijft er dan de woorden bij.
  • In het laatste groepje maakten de kinderen oefeningen rond 1meer/1minder en evenveel. Juf Hanne gaf de kinderen een cijfer. De kameel wil evenveel kastanjes of eikels als het cijfer. De beer wil er graag eentje meer en de vlinder wil er eentje minder. Wie kan er het juiste aantal vruchten in de juiste rij leggen?