appeltjes rond en gezond

27 september 2021

We starten het nieuwe thema met de appelpluk in de tuin van WZC Engeldaele. De appels die groeien hoog aan de takken van de appelboom. We hadden ook geluk dat er kleine appelboompjes stonden, zodat onze allerkleinsten ook de kans kregen om enkele appeltjes te plukken. Met auto’s vol geladen met appels (en kindjes), gingen we terug naar school.

In de klas deden we een waarneming van de appel. Waaruit bestaat een appel? Een klokhuis met pitjes, een schil. Welke kleuren appels bestaan er? Rode, gele en groene appels.

Na het bekijken, was het tijd om ook eens te proeven. Juf Ellen maakte van onze appels een heerlijke appel-muffin. Enkele kleuters mochten meehelpen en wie wil mocht proeven van de appeltjes.

Bij juf Kimberly konden de kleuters een appelboom maken. De kleuters kleurden de stam van de boom in het bruin. Daarna mochten ze met ‘echte’ halve appels stempelen in de rode, gele of groene verf.

De juffen lazen ook enkele verhalen voor: Anna eet graag fruit en Appelgeitje.

Tijdens de godsdienstmomenten stonden we even stil bij onze mooie moeder natuur. De bijbelverhalen “De Zaaier” en “Het mosterdzaadje” werden aan de hand van prenten verteld. Voor ons laatste godsdienstmoment trokken we naar de zonnebloemen aan de kleuterpoort. We bekeken de zonnebloemen aandachtig en we hadden geluk! Er zaten zaadjes in de hartjes van de zonnebloem. In de klas planten we deze zaadjes in een pot met aarde en gaven we ze een beetje water. En hopelijk komt er vlug nieuw leven.

We deden ook een denkoefening in het thema. De peuters kregen een sorteeroefening met de drie kleuren: Rood, geel en groen. De eerste kleuters kregen een matrixoefening. Hierbij moeten de kleuters de stukken fruit sorteren volgens 2 kenmerken. (Vorm en kleur)

Ook speelden we het gezelschapspel Boomgaardje. Een leuk samenwerkingsspel! De kleuters helpen de boer om zijn fruit te plukken, voordat de raaf alles komt pikken. We moeten ons haasten en samen werken, zodat we alles hebben geplukt. Want als de raaf eerst is, zijn we verloren.

Volgende week werken we het sprookje Roodkapje uit!