Klein wit visje

1 juni 2022

Drie weken lang werkten we rond het verhaal van “klein wit visje”. De juf had diverse boeken van klein wit visje voorzien en kon dus allerlei verhalen over hem vertellen.

• Klein wit visje en zijn papa.
  • Klein wit visje zoekt zijn mama.
  • Klein wit visje heeft veel vrienden.
  • Klein wit visje weet veel

Ons klasje was leeg dus maakten we zelf versiering door met verschillende technieken vissen of andere zeedieren te versieren.

1. een vis gemaakt met een CD: De kinderen hebben met een oorstokje veel stipjes gestempeld op een gekleurd blaadje. Nadien mochten ze de staart, de vinnen en mondje van de vis uitprikken.
  2. De kinderen kleefden ronde stickers op een vis of een ander zeedier.
  3. De kinderen konden knikkerschilderen, deze vissen werden gebruikt in het vaderdagwerkje.
  4. zeepaard, vis, kwal of schildpad beschilderen.

Het vaderdagcadeau was een aquarium. Hiervoor schilderden de kinderen een grote schoendoos in blauw. Daarna stempelden we met diverse cirkels witte bellen. Met onze handen stempelden we op een blad zeegras. De juf en het lijmpistool werkten alles af.

We leerden ook een versje voor onze papa, adhv klein wit visje.

Krabbetje rood, schildpad groen, klein wit visje geeft een zoen.

Slakje geel, walvis blauw, lieve papa ‘k hou van jou.

Wat deden we nog allemaal rond dit thema?

• In de klas stonden twee zand/watertafels waar de kinderen met zeedieren fantasiespel konden spelen. Na een weekje werd er mais aan toe gevoegd.
  • Aan een andere tafel konden de kinderen eendjes vissen. Wanneer ze een eendje gevangen hadden moesten ze de eendjes sorteren volgens kleur.
  • Ze konden op de iPad luisteren naar het verhaal van Klein wit visje en daarna spelletjes spelen.
  • Er was ook nog een visspel waarbij ze vissen moesten vangen die hun mondje open deden.
  • We regen gekleurde rietjes op stokjes.

In de klas kregen we twee nieuwe dierenvriendjes. Juf had een aquarium mee met daarin twee visjes, een klein wit visje en zijn papa. Jammer genoeg stierf na twee weken klein wit visje, de papa doet het voorlopig goed.

De begrippen groot en klein werden extra in de kijker gezet. Onze papa is groot en wij zijn klein. We sorteerden de grote en kleine vissen. Op een werkblaadje konden de kinderen (die zin hadden) grote vissen rood kleuren en kleine vissen geel. Tijdens een andere oefening moesten ze grote vissen in grote aquariums plakken en kleine vissen in kleine aquariums. Maar ze moesten ook kijken dat het het juiste kleur was.