Thema bouwen bij juf Kimberly

30 mei 2022

Taalontwikkeling

We werkten thema bouwen uit. Tijdens het thema kwamen veel nieuwe woorden aanbod.

Gereedschap: schroevendraaier, tang, moeren, vijzen, spijkers, hamer, boormachine…

Huis bouwen: fundering, bakstenen, cement, dak,…

We leerden ook een versje voor papa.

Schroef, moer, tang

Een kusje op je wang

Jij bent mijn sterke man,

iemand die alles maken kan!

Deze werkblik maakte ik voor jou,

omdat ik zoveel van jou hou!!!!

Tijdens de klasgesprekjes stonden de papa’s vooral in de kijker. De kleuters brachten een foto mee van hun papa. Ze mochten zelf vertellen over hun papa. Wat is zijn naam? Wat doet papa graag? Wat vind ik leuk om met papa samen te doen?

Het prentenboek “Wiebelbillenboogie” werd ook voorgelezen.

Als mama even weg moet, kan papa op zijn heel eigen manier voor de kinderen zorgen: ze doen de gekste dingen samen en laten zich helemaal gaan! Dit grappige prentenboek laat zien dat papa’s net zo goed op hun kinderen kunnen passen als mama’s. (Maar wel op hun manier, natuurlijk) Als mama even weg moet, zorgt papa voor de kinderen zoals alleen hij dat kan. Binnen de kortste keren wordt het een vrolijke bende. Alles kan en alles mag. Wat zou mama daarvan vinden? Mama is alles vergeten als ze ziet hoe haar olifantjes de wiebelbillenboogie dansen.
We dansten samen de wiebelbillenboogie in de kring. Schudden met die billen! Grappig hoor! Als uitwerking mochten de kleuters ook op de fundelapp het verhaal herbeluisteren en verdiepende spelletjes spelen over het prentenboek.

Knutselen

We maakten natuurlijk ook iets voor onze papa. Juf trok een leuke foto van de kleuters en kleurden we een kaart voor papa.

Daarna maakten we het werkblik. Een blik voor allerlei verloren gereedschapsspullen. Hiervoor mochten de kleuters met scheerschuim schilderen. Wat was dat plezant! Eerst even experimenteren met het schuim, daarna mochten er kleurtjes verf erbij. Wrijven maar en we nemen een afdruk! De gereedschapsmateriaal inkleuren en kleven op het blik. Onze werkblik was eindelijk klaar!

 

Denkoefeningen:

Werkblaadje met werktuigen: De kleuters kozen 3 verschillende kleuren. Ze kleurden elk werktuig in een kleur. (Hamer, zaag en tang) Dit moeten ze telkens herhalen en proberen hierbij binnen de lijnen te kleuren.

Vorm en kleur: De kleuters krijgen een mandje met daarin verschillende vormen (cirkel, vierkant, rechthoek en driehoek) in 3 verschillende kleuren. (blauw, rood en geel). Ze sorteren deze op het blad met dezelfde vorm en kleur.

 

Gezelschapspel “De bouwplaats” van Haba:

Hoofdopzichter Bruno Beer heeft jullie hulp nodig om een huis te bouwen. De spelers moeten de juiste kegelplaatjes vinden en ze met de kiepwagen naar de bouwplaats brengen. Zo ontstaan achtereenvolgens de funderingsplaat, het metselwerk, het dak en de tuin. Op het einde van het spel winnen alle spelers door wat ze al spelend over huizenbouw hebben geleerd.

Eerst spelen we het spelletje in groepjes en daarna mochten de kleuters dit per 2 zelfstandig spelen.

 

Knippen en plakken:

We herhalen nog eens de kniptechniek. Hierbij let Juf nog eens op de schaafhouding en kniptechniek. De kleuters knippen uit rode stroken, rechthoekige bakstenen. De bakstenen kleven we erna op het huis. Niet op de deur, raam of op het dak.