Thema Verkeer bij juf Kimberly

9 mei 2022

Na Moederdag deden we het wat rustiger aan met knutselen.We werkten rond het verkeer. In dit thema werkten we vooral aan de motoriek, taal- en denkontwikkeling.

Eerst deden we een brainstorm rond het thema. Er kwamen al veel nieuwe begrippen aanbod:

  • Verkeerslicht: groen is doorrijden, rood is stoppen en geel is opgelet!
  • Verkeersborden
  • Oversteken doe je aan een zebrapad, goed links en rechts kijken of er geen auto’s aankomen.
  • Fietsen: fluojas, helm en niet te vlug fietsen dat je op tijd kan remmen.
  • Hulpdiensten: Politie, Ziekenwagen en Brandweerwagen
  • Als voetganger loop je op de stoep.
  • Fietsen moet op het fietspad, met een klein loopfietsje mag je ook op de stoep rijden.

Juf Kimberly las ook verschillende prentenboeken voor in het thema: Anna in het verkeer, Kaatje op de fiets en Grote Anna leert fietsen.

We leerden ook een versje over het verkeer.

 

Schrijfpatronen volgen met speelgoedauto’s.

Aan de lange tafel lag er een groot blad papier met verschillende patronen: hoekig, lussen, golven en kikkersprongen. De kleuters konden het patroon volgen met een speelgoedauto in dezelfde kleur. Hierbij stimuleren we de motoriek en oog-hand coördinatie.

 

Timmerhoek

Er kwam een nieuwe hoek in de klas, de timmerhoek. Twee werkbanken, werkhelmen, fluojassen en veel speelgoed- gereedschap. De kleuters konden kennismaken met verschillende gereedschap en ook hoe je dit moet hanteren. ( Zaag, boormachine, hamer, schroevendraaier, tang…)

 

Denkoefening rond rangtelwoorden.

De kleuters sorteerden de auto’s per kleur en per rijrichting. Daarna keken ze naar het patroon en legden deze in de juiste volgorde na op de rijstrook. Hierbij moeten ze ook rekening houden met de rijrichting van de auto’s. We deden dit eerst klassikaal met speelgoedauto’s, zodat ze konden ervaren dat de rijrichting belangrijk is voor de rangtelwoorden. ( De eerste, tweede, laatste, erna…)

 

Veilig rijden met de fiets in het verkeer.

De kleuters kleurden de grijs gearceerde stukken met een gele wasco. Daarna deed juf er blauwe ecoline over, zodat het donker werd op de prent. Het kindje bleef goed zichtbaar!

 

Godsdienstmomentje 

Christian zijn mama en zijn papa zijn getrouwd! Een dikke proficiat! Christian bracht een mooie foto mee van de feestelijke dag! Hij vertelde met veel twinkel in zijn oogjes over de onvergetelijke dag. We knutselden samen een mooie kaart om het koppel proficiat te wensen.

Onze zonnebloemen werden steeds groter. Deze plantjes moesten dringen verpot worden. Alle stekjes werden verpot en nu kunnen ze opnieuw groeien en sterker worden.