Vogels in de winter

10 januari 2022

Na een Kerstvakantie van drie weken waren juf Ellen en juf Kimberly terug blij dat de kinderen naar school mochten komen. De afgelopen twee weken werkten we in de klas over de winter en over vogels in de winter. De vogels hebben namelijk honger maar vinden moeilijk eten, want het is koud en er groeien geen lekker bessen en nootjes.

Om goed naar de vogels te kunnen kijken, deden we dat met een verrekijker. Het leek ons wel leuk om zelf ook een verrekijker te maken. Hiervoor knipten we strookjes papier in kleine stukjes en kleefden deze stukjes op twee rolletjes. De juffen knutselden alles in elkaar en de verrekijker was klaar.

We beschilderden een houten kaasdoos in een vrolijk kleur en kleefden er nadien pluimen op. Juf Ellen kleefde nog twee oogjes en een bekje en klaar waren de vogeltjes. De kinderen van juf Kimberly gingen een beetje anders te werk, voor hen mocht het al wat moeilijker zijn. Zij moesten na het schilderen eerst pupillen tekenen en dan rond de ogen en bekje pluimen kleven.

Tijdens de godsdienstmomenten maakten we kennis met kleine Mees. Kleine┬áMees krijgt zijn eerste vliegles. Het gaat heel goed, zo goed zelfs, dat hij verder vliegt dan hij van plan was. Hij zoekt een plekje om uit te rusten, maar dat is moeilijker te vinden dan kleine Mees had gedacht… Onderweg komt kleine Mees diverse vogels tegen. Eerste de uil met haar baby’s, maar die roepen gans de tijd naar hun mama. Daarna komt kleine Mees in een nest spreeuwen terecht, die gans de tijd roepen om eten. Kleine Mees vliegt verder en komt terecht in een ooievaarsnest. De ooievaar geeft kleine Mees te eten, maar dat vindt hij niet lekker. Hij vliegt verder naar de vijver waar hij een eend met zijn kuikens ziet. Maar kleine Mees kan niet zwemmen en vindt het water veel te koud. Kleine Mees kijkt om zich heen, hij ziet niemand en weet niet waar zijn mama en papa zijn. Hij weent, maar dan plots komen mama en papa Mees aangevlogen en vliegen ze samen naar huis terug.

De kinderen leerden de nieuwe vogels uit het verhaal beter kennen door hen na te bootsen en we leerden de vogels ook benoemen met de juiste naam. We leerden ook dat mama en papa het niet leuk vinden als we weglopen, maar dat mama en papa wel blij zijn wanneer we iets nieuws leren. Als we iets nieuws leren dan kunnen we dat tonen door een dikke duim te geven, een high five, een vuistje of door een knikker in onze verzamelpot te doen. Juf Ellen en juf Kimberly waren trots op alle vogels die de kinderen knutselden en alle kinderen kregen een dikke duim/high five/vuistje. Samen hingen we de vogels op in de gang of klas.

De kinderen bij juf Ellen maakten pindaslingers. Juf Ellen moest wel helpen want het was hard duwen om de naald door de pinda te krijgen. Wat later gaan we de slingers in de boom naast onze klas ophangen. Hopelijk vinden de vogels dat lekker.

Juf Kimberly speelde voor ons Tik Tak over de winter en vogels. Dat was genieten.

Samen leerden we het liedje “Vogeltje gij zijt gevangen” en “Alle eendjes zwemmen in het water”, we luisterden naar het verhaal “Kaatje in de winter”.

Voor de rest vierden we al heel wat verjaardagen, konden we experimenteren in een winterbak, puzzelen,…