Welkom in het circus

28 februari 2022

Onze beide klassen waren versierd in het thema “circus”, de peuters en eerste kleuters waanden zich in een echte circustent.

Bij juf Ellen ging het vooral over Bumba en bij juf Kimberly over circus in het algemeen. In juf Ellen haar klas zagen we vrienden van Bumba en konden we spelen met diverse knuffels. In hun klas stond ook een grote houten knikkerbaan en juf maakte met de kinderen ook kleinere knikkerbanen zodat iedereen er plezier aan kon beleven. Je kon je in beide klassen verkleden als een echte clown, dat leverde hele mooie foto’s op. Bij juf Kimberly konden de kinderen circus naspelen met de circustent van Playmobile en in het ballenbad lagen ballonnen. De poppenhoek werd omgetoverd tot een het circus. De kleuters konden zich verkleden en opmaken als echte circusartiesten. En eerst een inkomkaartje kopen langs de kassa.

Er werd ook gepraat over carnaval, want wat is dat eigenlijk carnaval. Bij juf Ellen luisterden we hiervoor naar het verhaal van “Anna viert carnaval”. Vandaag is het carnaval en Anna is verkleed als clown. Samen met papa gaat ze naar het carnavalsfeest. Daar ziet ze een mooie optocht. Iedereen heeft veel plezier. Bij juf Kimberly luisterden de kinderen naar het verhaal “Lou viert carnaval”. Het is carnaval op school. Lou is verkleed als indiaan. Op de speelplaats zijn bijna alle kinderen verkleed. Lou ziet een fee, een bij, een piraat en een kikker. Maar zijn vriendinnetje Anissa ziet hij niet. Is ze misschien een draak vandaag? Of een spook? En wie is toch die grote beer?

Tijdens carnaval wordt er gegooid met serpentines en confetti en daarom kleefden de kinderen grote confetti’s in een ballon. Ze mochten schilderen op een glasplaat en daarna nam de juf een afdruk van hun schilderwerk. Dit noemen we een monotype. Van dit schilderwerk maakte de juffen een strik van de clown. Bij juf Ellen knutselden de kinderen nog een clownshoed. Ze mochten hiervoor kiezen uit drie verschillende vormen. Daarna stempelden we met verf op de hoed en kleefden we gouden of zilveren stickers erop.

Bij juf Kimberly maakten de kinderen een matrix over het verhaal ‘Lou viert Carnaval’. Bij juf Ellen moesten de kinderen vormen sorteren met Bumba. Hiervoor moesten ze vormenstickers kleven bij de juiste Bumba. De kinderen konden puzzels van Bumba maken, kleurplaten inkleuren van Bumba, we keken naar een show van Bumba in dromenland, experimenteerden met gelballetjes op de lichtbak, vrij knippen,…

Tijdens de godsdienstmomenten leerden we over touwen. We keken naar enkele prenten met daarop een probleem, bv. een ballon hangt in een boom. Als we een touwtje hangen aan de ballon en deze vastmaken aan onze arm, dan kan onze ballon niet weg vliegen. We zagen ook een baby die zijn fopspeen kwijtspeelden, ook hiervoor bestaat een speciaal touwtje. Tot slot namen we een lang stuk touw en hielden we het stevig vast. Zo maakten we een wandeling doorheen onze klas en zongen “Ik maak me vast aan jouw omdat ik zoveel van je hou!”

De laatste dag voor de vakantie vierden we samen carnaval. Iedereen was super mooi verkleed.