Zeg Roodkapje waar ga je heen?

15 oktober 2021

We werkten de voorbije weken rond het prentenboek Roodkapje van Kathleen Amant. Het is het klassieke sprookje van de gebroeders Grimm, nu helemaal in de stijl van Kathleen Amant.

Voor de ouders die het sprookje nog niet kennen, even in het kort het sprookje:

Roodkapje, een lief klein meisje met een rood kapje, woont met haar mama aan de rand van het bos. Op een dag brengt ze een mandje met lekkers naar haar zieke oma. Maar in het bos komt ze de boze wolf tegen. De boze wolf zorgt ervoor dat Roodkapje nog bloemetjes gaat plukken voor haar oma. Ondertussen gaat de wolf naar het huis van Oma en eet haar op. De wolf verkleed zich in oma. Roodkapje ziet dat oma er wat ‘raar’ uit ziet… Uiteindelijk eet de wolf ook Roodkapje op. De wolf valt in een diepe slaap en snurkt heel luid. Zo luid dat de jager hem hoort. De jager snijd de buik open en red Roodkapje en Oma!!! Daarna vult de jager de buik van de wolf met grote zware stenen. De wolf wordt wakker en geeft grote dorst. Hij wil drinken uit de waterput en valt erin door de stenen. JOEPIE de wolf is dood!!!

We vertelden/brachten het sprookje op verschillende manieren.

  • Vertellen uit het prentenboek
  • Poppenkast
  • Filmpjes
  • Luisterverhaal

We leerden het liedje van Roodkapje.

Zeg roodkapje waar ga je heen
Zo alleen, zo alleen
Zeg Roodkapje waar ga je heen
Zo alleen

Ik ga bij grootmoeder koekjes brengen
In het bos, in het bos
Ik ga bij grootmoeder koekjes brengen
In het bos

In het bos zijn de wilde dieren
In het bos, in het bos
In het bos zijn de wilde dieren
In het bos

Ben niet bang voor de wilde dieren
Ben niet bang, ben niet bang
Ben niet bang voor de wilde dieren
Ben niet bang

Nu is Roodkapje gevangen 

Het is te laat, het is te laat

Nu is Roodkapje gevangen

Het is te laat!

 

We knutselden een roodkapje. De kleuters stempelden met sponsjes op een wit doek.

Daarnaast leerden we knippen. De juiste kniptechniek werd aangeleerd. ( Duim bovenaan en arm dicht/naast het lichaam) De kleuters knipten snippers uit rode of bruine stroken papier. (wolf/roodkapje) De snippers kleefden we dan op een bordje, dit werd het gezicht van de wolf of roodkapje.

De oudste eerste kleuters (juf Kimberly) schilderden ook een bierviltje in de juiste kleur. Daarna tekenden de kleuters zelf het gezicht erop. (Ogen, neus en mond, bij de wolf ook snorharen)

Bij de denktafel bij juf Kimberly konden de kleuters ook een puzzel maken van Roodkapje en het Smartgames Roodkapje spelen.

Bij juf Ellen konden de kleinsten vrij knippen in de kniptafel.

Onze poppenhoek werd omgetoverd tot het huis van oma. De kleuters konden zich verkleden in oma, wolf, jager of Roodkapje. Hierdoor werd het rollenspel gestimuleerd.

Uit zoutdeeg maakten we zelf wafeltjes. Samen met juf maakten we zoutdeeg (zout/bloem/olie/water) en dan even tussen het wafelijzer, zodat we de wafelvorm hebben. Afbakken in de oven en klaar! We konden onze eigen wafeltjes gebruiken om te spelen in onze Roodkapje hoek.

Juf Kimberly speelde een Tik Tak in thema Roodkapje.

De laatste twee weken werken we rond Heksje Mimi geeft een griezelfeest!