Onze lieve mama!

2 mei 2022

Kringmomenten:

De kinderen van Juf Kimberly brachten een foto mee van hun mama. De kleuters mochten zelf vertellen over hun mama. Al veel kleuters wisten al de naam van hun mama, wat haar lievelingskleurtje is en wat ze graag doen met mama. De kleuters genoten en straalden als ze over hun lieve mama mochten vertellen. Alle mooie mama’s mochten dan op onze prikbord hangen in de kring.

Juf Kimberly las verschillende prentenboeken voor waar de mama in de kijker stond. Ook las enkele leuke gedichten voor. Ook leerden we ons versje voor onze mama.

Hokus Pokus Pand

Hier is mijn hand!

En kijk eens wat ik doe,

Ik stop er een kusje in en blaas het naar je toe!

Juf Ellen tekende op een groot blad papier de mama van Anna. Anna haar mama draagt graag een ketting maar ze had geen parels aan haar ketting. De kinderen prikten dan maar parels uit papier (in vrolijke kleuren) en juf Ellen plakte ze op de snoer van de ketting. Samen met de kinderen deed juf Ellen een kringgesprek, ‘Wat vindt onze mama leuk?’. Er kwamen heel wat leuke dingen uit de kinderen en juf Ellen tekende ze op een groot blad papier.

Het verhaaltje ‘Anna en haar lieve mama’ stond centraal. Anna heeft de liefste mama van de hele wereld. Als mama en Anna een dagje alleen zijn, doen ze leuke dingen samen. Ze fietsen gezellig naar de winkel, bakken een heerlijke taart, gaan samen in bad en doen de was. Maar hé, Konijn is in de wasmachine gekropen! Anna is een beetje sip, Konijn ziet er gek uit nu … Gelukkig vrolijkt mama Anna weer op, zoals alleen zij dat kan!

De kinderen van juf Ellen gingen ook op bezoek naar de winkel. Voor we vertrokken maakten we een boodschappenlijstje, want we wilden net zoals in het verhaal een taart bakken en chocolademelk drinken. In de winkel zochten we alle ingrediënten en deden die in onze winkelkar. Als we alles gevonden hadden moesten we betalen met de bankkaart. De volgende dag bakten we onze chocolade-tulbandtaart en maakten we chocomelk, in één woord HEERLIJK.

De poppenhoek in de klas werd een huisje met een winkel. De kinderen konden zelf met boodschappentassen gaan winkelen en betalen met bankcontact of cash. Wanneer ze moesten opruimen konden de kinderen alles terugzetten in de winkel adhv foto’s. Aandachtig kijken was dus de boodschap. Sommige mama’s dragen graag een ketting. Om onze poppenhoek te voorzien van kettingen maakten de kinderen super veel kettingen die ze dan konden gebruiken om mee te spelen. Terwijl ze dit aan het maken waren werkten ze aan hun fijne motoriek.

We konden aan de tafel een ketting maken met bobijnspijkers. De kinderen moesten de punt van de spijker plaatsen op de snoer van mama’s ketting en zo een ketting geven aan de mama.

Knutselen bij juf Kimberly:

Natuurlijk werd er ook veel geknutseld in ons klasje. We maakten eerst een mooie kaart. We schilderen met de verfrollen op een groot blad. Goed opletten dat het hartje goed vast bleef. Daarna kleefden we mooie glitters erop in het hartje. Ons versje voor mama kleefde juf erin.

Het moederdagcadeau werd een juwelenkistje.

1. De kleuters schilderden hun kistje in het lievelingskleur van hun mama. Alle kanten, binnen- en buitenkant werden geschilderd + ook vernist.
  2. Als alles droog was, konden de kleuters hun kistje nog versieren met verschillende foam of vilt stickers.
  3. De kleuters maakten ook een mooie ketting of armband. Wie nog meer wou maken, mocht natuurlijk ook beiden maken. De fijne motoriek werd hierin goed gestimuleerd

Knutselen bij juf Ellen:

Voor onze mama’s deden alle kinderen super goed hun best om een mooie verrassing te maken.

1. We beschilderden een blok hout in een mooi kleurtje.
  2. We regen kleurrijke parels op een stuk chenilledraad en juf Ellen maakte er dan een hartje van.
  3. We boorden twee gaatjes in ons blokje hout en deden het hartje erin en een stukje elektriciteitsdraad.
  4. We namen een mooi foto voor onze mama.

Bij een cadeautje hoort een lied en dit hebben we drie weken lang geoefend zodat de kinderen het super goed konden zingen.

We knutselden ook nog een handtasje. Eerste de handtas schilderen in een mooi kleur en daarna versieren met gouden of zilveren stickers.

Godsdienstmomentjes: Bloemetjes voor Mama Maria.

De juffen lazen het prentenboek “Jij en ik , kleine beer “voor. In het verhaal wil Kleine beer met Grote beer spelen, maar grote beer heeft geen tijd. Zij moet werken. Na een tijdje lukt het Kleine beer om Grote beer te overtuigen. Het verhaal brengt een heel herkenbare situaties voor kleuters.

Klasgesprekjes over Mama Maria en wat mama allemaal doet voor ons.

We hielden ook een bloemenceremonie voor onze mama’s. De kinderen mochten één voor één (op een rustig muziekje) een bloemetje in een schaal met water doen. Dit deden we om onze mama’s en Mama Maria te bedanken voor alles wat ze doen. We stonden dus stil en waren erg dankbaar dat al onze mama’s zo goed voor ons zorgen. Dankjewel aan alle mama’s op de wereld!!!