Naar het bos !

8 oktober 2020

Op donderdag 8 oktober gingen we met alle kleuterklassen en het eerste leerjaar naar Bulskampveld. In de voormiddag deed elke klas een leuke activiteit.

De peuters en eerste kleuters namen deel aan het kabouterpad. Ze maakten een wandeling in het bos en moesten zoeken naar kabouters. Bij elke kabouter moesten de kinderen eerst raden of het een jongen- of een meisjeskabouter was. Elke kabouter had een opdracht die we moesten uitvoeren.

•  takken zoeken
  • nootjes rapen
  • bladeren in de lucht gooien
  • dieren na-apen
  • kriebeldieren zoeken

De Tweede kleuterklas ging naar de kruidentuin. De rups was z’n thuisplant kwijt en ze moesten de rups helpen. De kinderen deden allerlei opdrachten met hun zintuigen en kregen telkens een tip ivm de huisplant van de rups. Zo mochten ze proeven van sommige kruiden en ze sorteren naar smaak. Smaken ze zuur, zoet, zout, pikant? Ze luisterden naar schuddoosjes en zochten de juiste zaden. Vervolgens voelden de kinderen aan diverse planten: zacht, ruw, glad, pluizig. Ze keken naar de kleuren en de bladeren van de verschillende planten. De kinderen voerden alle opdrachten goed uit en kregen veel tips. Zo vonden we de thuisplant van de rups terug.

De derde kleuters gingen op bezoek in het VOC. Dit is een opvangcentrum voor vogels en wilde dieren. Jaarlijks vangen zij zo’n 3000 hulpbehoevende wilde dieren op met als doel ze terug vrij te laten in de natuur. Veel van deze dieren worden binnengebracht door toedoen van de mens (ramen, verkeer, prikkeldraad, vergif, schotwonden, … ). Zo waren er heel wat egels in het opvangcentrum, jonge vogels, uilen, een vleermuis, kuikentjes,… Deze worden allemaal goed verzorgd en als ze terug gezond zijn, kunnen ze opnieuw vrij gelaten worden. We vonden het heel interessant en hebben heel wat nieuwe dingen bijgeleerd.

Het eerste leerjaar ging op onderzoek uit. De kinderen gingen per twee aan de slag en onderzochten verschillende stammen van bomen met een loep. We voelden ons als echte speurneuzen. Het is ongelofelijk wat er allemaal te zien is op een stam…veel dingen kunnen we met het blote oog niet zien.  We vonden kleine paddenstoelen, mini-diertjes en ook het mos zag er helemaal anders uit.

Daarna gingen we verder het bos in. We kwamen in onze zoektocht heel wat verschillende diertjes tegen… We vonden spinnetjes, kevertjes, wormen,… Er zit dus heel veel leven in het bos. Plots hoorden we ook een vogeltje fluiten en eigenlijk is dit wel raar zo midden in oktober. Normaal fluiten vogeltjes in de maand mei, want in mei legt elke vogel een ei… Maar nu fluiten de roodborstjes en dit doen ze om hun territorium af te bakken… om te zeggen…hélabba dit is mijn plaatsje!

Tot slot werden we omgetoverd van speurneuzen naar kunstenaars… Ook hier werden we terug in groepjes verdeeld. We maakten per vier een kunstwerk met de verschillende materialen die we hadden gevonden op onze speurtocht door het bos.

’s Middags aten we samen onze picknick op om daarna nog een boswandeling te maken en op de speeltuin te gaan spelen.

We hadden heel veel geluk met het weer. Na school viel de regen met bakken uit de lucht maar gelukkig bleef het in het bos, op een beetje miezeren na, helemaal droog.