Prentenboek: “Mama kwijt”

1 mei 2023

In ‘Mama kwijt’ dut een snoes van een uiltje weg en valt uit zijn nest. En ja, dan is hij zijn mama kwijt. Eekhoorn vindt hem en zal hem wel even helpen, maar dan moet Kleine Uil wel de juiste aanwijzingen geven…  Juf Ellen las het verhaal meerdere keren voor, maar we keken ook eens digitaal naar het verhaal op you tube. Juf Ellen en juf Hanne speelden het verhaal ook nog eens in een poppenkastversie.

https://www.youtube.com/watch?v=A8Bldp0BiBk

Juf Ellen en juf Hanne speelden het verhaal ook nog eens in een poppenkastversie.

Dit verhaal was onze rode draad voor over onze mama’s te leren en te werken. Tijdens de godsdienstmomenten zagen we hoe we op verschillende manieren kunnen tonen hoeveel we houden van onze mama’s.

  • We kunnen een knuffel geven.
  • We kunnen een dikke zoen geven.
  • We maken met onze handen de vorm van een hartje.
  • We helpen samen iets opruimen of klaarmaken.

De eerste kleuters moesten aan het moetje-bord een oefening maken waarbij ze de baby’s bij de juiste mama moesten kleven. Er waren heel wat dieren die ze reeds kenden, enkel het kikkervisje – kikker en rups – vlinder vonden ze moeilijk.

Het grastapijt werd een kapsalon waar de kinderen diverse speltjes, haarrekkers en andere kapsels konden creëren. Ondertussen werkten we aan het schilderij voor onze mama’s, stap voor stap.

  1. een karton in het wit schilderen
  2. het witte stukje karton in een kleur naar keuze schilderen.
  3. stempelen van bellen op het stukje karton.
  4. stempelen van bloemen en gras op ons schilderij.
  5. Juf Ellen en juf Wendy vernissen de schilderij en hangen de gieter vast.
  6. Alles inpakken.

Aan de vrije knutseltafel konden de kinderen gekartelde stroken papier op een zwarte uil kleven. Zo maakten de kinderen een uil zoals in het verhaal. De kinderen konden ook figuren vanuit het verhaal inkleuren.

Aan het moetjes-bord moesten de eerste kleuters een andere oefening maken. Ze kleefden op een tak een mama uil en een uiltje in hetzelfde kleur. Daarna kleurden ze de stam van de boom in.

We leerden ook een moederdagsliedje, hieronder een filmpje van hun zangprestaties.

IMG_1907

IMG_1908