Voorleesweek

21 november 2022

In de week van 21 November was het de Nationale voorleesweek.

Het thema van dit jaar: Lezen doe je met je oren. Op het eerste zicht lijkt dit misschien een vreemde slogan en ook bij sommige kinderen kwamen er toch enkele vragen bij het horen van deze slogan… Maar inderdaad lezen doen we toch ook een beetje met onze oren en al zeker in de voorleesweek want dan luisteren we in opperste concentratie naar boeken die worden voorgelezen.

Wij gingen met heel de school aan de slag, maandag voormiddag openden onze leesdieren Bella en Coco de voorleesweek officieel. Elke klas kreeg een opdracht, er waren ook enkele klassen die samen aan de slag zijn gegaan.

We beginnen bij onze jongste kleuters, daar kwamen de kinderen uit het 5de leerjaar op bezoek met een kamishibai. In kleine groepjes hebben de leerlingen van het 5de leerjaar een super leuk verhaal voorbereid waarmee ze aan de slag gingen. Met veel concentratie luisterden de jongsten onder ons naar het verhaal van de wat grotere jongens en meisjes.

In het tweede leerjaar en in de tweede kleuterklas kwamen er heel wat ouders en grootouders langs om een verhaal voor te lezen. Het was fantastisch om te zien hoe de kinderen aan de lippen hingen van de mensen die op bezoek kwamen in onze klassen.

In het zesde leerjaar mochten de leerlingen een fragment inlezen uit hun favoriete boek. Daarna werd hun stem vervormd zodat je niet kon horen wie het fragment had ingesproken. Tussendoor liet de juf fragmenten afspelen en mochten de klasgenoten raden van wie dit stukje kwam. Ook hier dus veel lees en luisterplezier.

De leerlingen van het vierde leerjaar gingen dan weer op zoek naar hun lievelingsverhaaltje van vroeger. Hun favoriete boekje waaruit mama of papa voorlazen toen ze klein waren. Hieruit mochten ze een stukje gaan voorlezen voor de kinderen van de derde kleuterklas en het eerste leerjaar. Dit was voor alle klassen een boeiende en leerrijke ervaring.

Tot slot hebben we nog het derde leerjaar, hier kwam een echte boekenwurm een bezoekje brengen naar de klas. De leerlingen hadden heel wat boeiende vraagjes voorbereid en kregen de kans om een interview af te nemen. Ook hier werd dit momentje afgesloten met een boekje die werd voorgelezen door de boekenwurm zelf. Je leest hier meer over in een ander artikel.

Geniet nog van de foto’s die werden genomen tijdens de voorleesweek, en wees er maar zeker van dat het hier niet stopt. Alle juffen en meesters blijven van tijd tot tijd ook voorlezen voor de kinderen uit hun eigen of uit een andere klas.