Anna viert Halloween

24 oktober 2022

Anna viert Halloween, het is een nieuw prentenboek van Kathleen Amant dat we in onze klas hebben uitgewerkt. Eerst liet ik de kinderen eens vertellen over Halloween, zo kwamen volgende woorden aanbod: een spook, een skelet, een heks, een spin en spinnenweb.

Pas na ons kringgesprek las juf het verhaal van Anna voor. “Het is Halloween. Anna’s mama versiert het huis en papa maakt van een pompoen een griezelmannetje dat licht geeft. En Anna? Die wordt heksje Anna. Dan komt buurjongen Arthur Anna halen. Samen volgen ze het griezelpad en daarna is er spinnensoep. Anna vindt het allemaal een beetje eng, maar vooral spannend en fijn.”

We deden de activiteiten van Anna na:

  • We versierden de gang met Halloweenwerkjes: vingerstempelen over de contour van een pompoen en stempelen van een spook op een zwart blad.
  • We maakten pompoensoep samen met de klas van juf Gwenny. Het derde kleuter deed al het snijwerk van de pompoen, wij maakten de spinnetjes voor in de soep en sneden samen met de juf nog enkele groenten in stukken.
  • Van een gewone pompoen maakten we een griezelpompoen. De kinderen konden kijken hoe de juf dat deed.
  • De laatste dag voor de herfstvakantie verkleden we ons in griezelige figuren.

Tijdens dit thema leerden we kleuren benoemen en herkennen. De kinderen moesten smiley-stickers kleven op dezelfde gekleurde spinnen en we leerden een lied over spoken/heksen/pompoenen.

“RODE spoken, kikkerbillen koken, griezelpap met confituur. Heksen zweven pompoenen aan de deur. Kijk een bange wezel hij wil een andere kleur.” Op het einde van het lied toonde de juf een gekleurd spook en zongen we het lied opnieuw.

Bij juf Hanne maakten de kinderen een heksenbezem. De uitdaging bij deze activiteit was om kleine parels te rijgen op chinilledraad en voor de kinderen die graag uitdaging hebben om een patroon te creëren met twee kleuren.

We leerden de begrippen groot en klein verder in. We deden dit adhv echt pompoenen maar ook op papier.