Circus in de klas

9 februari 2024

We doken in een magische wereld vol plezier en verwondering terwijl we ons verdiepen in het thema Circus.

Het circus is een geweldig thema dat de verbeelding van jonge kinderen echt prikkelt. Het biedt talloze mogelijkheden voor creativiteit, spel en leren. Hier is een glimp van wat uw kleuter deed tijdens ons circusavontuur:

Veel kleuters wisten niet goed wat een circus was, we keken een filmpje van een circusvoorstelling. In het circus lopen er veel mensen rond: Circusdirecteur, acrobaten, de koorddanseres, clowns, goochelaar, sterke mannen, leeuwentemmer…

Opeens lag er een bruine koffer in onze klas, vol verkleedsspullen. We denken dat een clown deze kam brengen, samen bekeken we wat er allemaal in zat. Spannend! Juf maakte van de poppenhoek een grote kleedkamer met make up tafel. In de kring werd een parachute opgehangen en zo hadden we een circustent om in op te treden. De kleuters konden ook aan de kassa, ticketten verkopen om te genieten van het optreden. Onze kleuters waren bijna echte acrobaten terwijl ze balanceren, springen en draaien tijdens leuke gymnastiekoefeningen.

We schilderden ook een circustent volgens patroon. Juf zette een rode stip als hulpje. De kleuters keken dus goed welk stukje er rood mocht geverfd worden en welke niet.

Plaatsbepaling kaartjes juist leggen. De kleuters kregen verschillende prenten te zien, maar er was telkens iets anders. De figuren stonden op een andere plaats. (op, onder, naast, omhoog, omlaag) We verwoorden wat we zien en zoeken dezelfde prent.

Juf las ook verschillende prentenboeken over Carnaval.

Hoeken in de klas:

  • Circustent
  • kleedkamer met verkleedspullen
  • Boeken in thema circus
  • Plaatsbepaling kaartjes (samen met juf)
  • Ma├»sbak met gekleurde balletjes om te zoeken
  • Ballo-smito hoek met bekers
  • Vingerpopjes van de circusartiesten en magnetische tegels om een tent te bouwen