Combiklas herfst

23 oktober 2023

Op donderdag 12 oktober gingen we met de volledige kleuterschool en het eerste leerjaar naar het bos.

Tijdens deze momenten proberen we ook altijd de band tussen het 3de kleuter en 1ste leerjaar wat meer vorm te geven.

We hebben deze dag heel wat schatten gevonden… we hebben deze verzameld en laten drogen in de klas.

 

We konden deze materialen niet zomaar aan ons voorbij laten gaan en gingen ermee aan de slag.

Vandaag vond onze eerste combiklas plaats.

Ik leg even kort aan jullie uit wat dit precies is…

De combiklas is een voormiddag waarop de kinderen van het 3de kleuter en 1ste leerjaar door elkaar worden gemixt in kleine groepjes. De juffen voorzien een viertal activiteiten die de leerlingen moeten doorlopen. Het is de bedoeling dat de jongere kinderen leren van de oudere kinderen en dat de kinderen van het 1ste leerjaar een buddy vormen voor de kinderen van het 3de kleuter. Het is eigenlijk niet te geloven wat we allemaal leren van en met elkaar. Deze dag is ook terug een extra moment waarop de kinderen van het 3de kleuter kunnen wennen aan de juffen van het 1ste leerjaar en voor de juffen is het een uitstekende manier om de spruiten van de 3de kleuterklas te leren kennen. Dus het is enkel een win-win situatie.

Hieronder kunnen jullie een klein verslagje vinden van de verschillende activiteiten

 

Activiteit 1: Een echte schatkist maken…

Bij juf Chris moest er eerst een eierdoos omgetoverd worden tot een schatkist. Daarna kregen de kinderen een briefje met daarop enkele veelvoorkomende vruchtjes met daarbij hun huisje. Eenmaal alles mooi opgekleefd konden de speurneuzen aan de slag.

In de gang op de tafel lagen er allerlei materialen door elkaar. De kinderen moesten opzoek gaan naar een bolster, een kastanje, een beukennootje, een eikel, …

Wanneer ze alles gevonden hadden was hun kistje klaar om uitgestald te worden.

Activiteit 2: bladranden

Bij juf Wanita gingen de kinderen aan de slag met de verschillende soorten bladranden. We onderzochten en sorteerden samen vijf verschillende soorten bladranden: gekarteld, gelobd, gezaagd, getand en gaaf.

Na het onder de loep nemen van de randjes mochten ze zelf een blad tekenen en inkleuren met wasco. Maar je mocht niet zo maar een blad tekenen. Iedereen trok een kaartje met een soort bladrand. Zo wisten ze welk blad ze moesten tekenen.

Activiteit 3: op zoek naar onze wintervoorraad

Bij juf Marie-Laure luisterden we naar het verhaal ‘Knabbel de eekhoorn’. Knabbel de eekhoorn is gevallen op haar hoofd. Ze moet een paar dagen rusten, gelukkig komen haar bosvriendjes op bezoek. Knabbel rust heel veel, maar van al dat rusten krijgt ze honger. Oeps, door de val tegen de boom is Knabbel haar geheugen verloren. Waar heeft ze haar wintervoorraad verstopt. Waar zijn haar eikeltjes? De everzwijnen houden een zoektocht naar de eikeltjes van Knabbel.

Ook in de klas gaan wij opzoek naar onze wintervoorraad. In de klas heeft de juf allemaal eikeltjes verstopt, samen gaan we opzoek en verzamelen we 20 eikeltjes. Daarna doen we de eikeltjes open en kijken we welke afbeelding erin zit. De kinderen benoemen wat ze zien en klappen daarna de woorden in woordstukjes.

Activiteit 4: Wegen met Wobbel de kabouter

Bij juf Gwenny mochten de kinderen vruchten wegen. Kabouter Wobbel die wil zijn kruiwagen graag vullen met de lichtste vruchten. De kinderen kregen verschillende opdrachtkaarten met daarop een aantal kastanjes, eikels, sparappels, beukennootjes of okkernoten. Wat weegt er het zwaarst? Wat weegt er het lichtst?

De vruchten die het lichtste wogen, mochten in de kruiwagen van Kabouter Wobbel. De zwaarte van de vrucht kan ook verschillen naargelang de grote van de vrucht. Kleine kastanjes wegen misschien lichter dan de eikels maar de grote kastanjes zijn dan weer zwaarder. Niet gemakkelijk!

 

Als afsluiter kwamen we met z’n allen samen om alles eens te overlopen. Kort vertellen wat we allemaal gedaan hadden, wat vonden we leuk? Waren er dingen nog een beetje moeilijk? Kortom het was een waterval aan weetjes. Voor ons was het duidelijk! De eerste combiklas was zeker en vast geslaagd!