Heksje Mimi viert Kerstmis

23 december 2023

Heksje Mimi viert Kerstmis is het verhaal waarmee we het thema “Kerst” gestart hebben. “Het is bijna Kerstmis. Heksje Mimi en Roosje zoeken in het bos naar een mooie kerstboom. Mimi wil de grootste kerstboom van het hele bos. Maar hoe hard de twee heksjes ook trekken en sleuren, de grootste boom blijft stevig staan. Heksjes Mimi zal een kleinere boom moeten versieren. Of toch niet?”

In het verhaal kwam vooral de tegenstelling GROOT-KLEIN aanbod. Maar ook de diverse elementen om een kerstboom te versieren. De klas werd ook versierd met lampjes, slingers, kerstboom, knuffels, stalletje,…

Op de vloer had de juf een grote contour van een kerstboom geplakt, waarop de kinderen diverse voorwerpen konden zetten om de contour na te bouwen. We schilderen hiervoor extra rollen in het groen en dat vonden sommigen zeer fijn. We beschilderen op de schildersezel grote kerstballen die juf nadien ophing in de gang als versiering.

Een nieuwjaarsbrief hebben we ook geknutseld, hiervoor hebben we veel bruine verf gebruikt en onze handen nog eens goed vuil gemaakt. Gelukkig leerden we in een vorig thema hoe we onze handen moeten wassen. Het laatste dat we dit jaar geknutseld hebben, was een kerstlampje. Hiervoor moesten de kinderen gekleurd papier vastlijmen op een glaasje, een klassiek kerstlampje.

Tijdens de godsdienstmomenten maakten de kinderen kennis met het kerstverhaal. Ze leerden de mama en papa van Jezus kennen. Het verhaal werd later herhaald door na te spelen met poppen.

In de klas werden diverse spelletjes aangeboden in het thema kerst:

  • kerstballen na leggen volgens kleur
  • kerstboom vullen met steekparels
  • gekleurde doppen plakken op een kerstboom
  • geometrische figuren timmeren op een kerstboom
  • Tijdens een kringmoment: rollen met een kleurendobbelsteen en de juiste kerstbal in de boom leggen.
  • Een kerstboom versieren met vilten kerstversiering